Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, το έργο SmartOliveGrove που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη υπηρεσιών για την καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία, πραγματοποίησε την τρίτη και τελευταία διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα του. Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου μέχρι τώρα, καλύπτοντας όλες τις διαφορετικές πτυχές.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη γεωπόνο Παναγιώτα Λουκά, Υπεύθυνη Διαχείρισης Ευρωπαικών Έργων της NEUROPUBLIC, η οποία έκανε μια εισαγωγή στο έργο SmartOliveGrove παρουσιάζοντας τους στόχους και τις δράσεις του.
Στη συνέχεια ο Βασίλης Πρωτονοτάριος, Γεωπόνος-Βιοτεχνολόγος και Υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Δικτύωσης της NEUROPUBLIC, αναφέρθηκε στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC, το οποίο αποτελεί και τη βάση του έργου SmartOliveGrove. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές πηγές δεδομένων του gaiasense, ο ρόλος των επιστημονικών μοντέλων αλλά και του γεωπόνου στην ανάπτυξη, παροχή και εφαρμογή των συμβουλών ευφυούς γεωργίας.
Το λόγο πήρε ο γεωπόνος της NEUROPUBLIC Χρήστος Σαλτογιάννης, ο οποίος μέσα από δύο παρουσιάσεις παρουσίασε την εφαρμογή gaiasense mobile app για έξυπνα κινητά τηλέφωνα καθώς και τον πολλαπλό ρόλο των γεωπόνων στο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense αλλά και στο έργο SmartOliveGrove συγκεκριμένα.
Ο Καθηγητής Άγγελος Πατάκας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής / Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία ευφυούς άρδευσης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου SmartOliveGrove συμβάλλει στην ορθολογική χρήση του νερού καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των ελαιοδέντρων χωρίς σπατάλη του πολύτιμου αρδευτικού νερού.
Ο Επιστημονικός συνεργάτης του έργου και Αναπληρωτής Καθηγητής Φυτοπαθολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Θωμάς Θωμίδης παρουσίασε την υπηρεσία ευφυούς φυτοπροστασίας και τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα μπορεί να ενημερώνει έγκαιρα τους ελαιοπαραγωγούς για τον κίνδυνο προσβολής από εχθρούς και ασθένειες της ελιάς.
Ακολούθως, ο Τεχνικός Υπεύθυνος Διαχείρισης έργων της NEUROPUBLIC Νίκος Καλατζής παρουσίασε την πλατφόρμα ευφυούς γεωργίας του SmartOliveGrove, μέσα από την οποια οπτικοποιούνται τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αγρομετεωρολογικούς σταθμούς του gaiasense που έχουν εγκατασταθεί σε επιλεγμένα αγροτεμάχια ελαιοπαραγωγών των δύο αγροτικών συνεταιρισμών που συμμετέχουν στο έργο, καθώς και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές στις οποίες βασίστηκε η πλατφόρμα.
Τέλος, ο Γραμματέας του Α.Σ. Καινούργιου Τριχωνίδας Αντώνης Μίκροβας μετέφερε τις εντυπώσεις του Συνεταιρισμού από την συμμετοχή του στο έργο και ζήτησε να συνεχιστεί η συνεργασία και μετά τη λήξη του έργου, με αυξημένο μάλιστα αριθμό σταθμών, προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο ενδιαφέρον των παραγωγών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, και την απάντηση ερωτήσεων που σχετίζονται με το θέμα της ημερίδας.