Η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (HellasGIs) διοργάνωσε το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριό της μεταξύ 18, 19 και 20 Νοεμβρίου 2020, σε συνδυασμό με τον εορτασμό της GIS Day 2020 στις 18/11/2020.
Το Συνέδριο έδωσε το βήμα για την παρουσίαση εργασιών σχετικών με τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, οργανωμένες σε θεματικές ενότητες, όπως
- Ανάπτυξη λογισμικού,
- Business Intelligence,
- Location Analytics,
- Διαχείριση ενέργειας,
- Κλιματική αλλαγή,
- Κτηματολόγιο,
- Διαχείριση ακινήτων – Real Estate,
- Εφαρμογές στη γεωργία, στο περιβάλλον, στον αστικό χώρο,
- Χωροταξικός σχεδιασμός,
- Inspire –ΕΥΓΕΠ,
- Χωρική ανάλυση,
- Logistics,
- Crowdsourcing,
- Εκπαίδευση,
- Υγεία.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Παναγιώτα Λουκά, ο Νίκος Μαριάνος και ο Κώστας Μίχος από τη NEUROPUBLIC, συντονιστή φορέα του έργου SmartOliveGrove παρουσίασαν εργασία με τίτλο “Διαχωρισμός εδαφοκλιματικών ζωνών για την εγκατάσταση δικτύου τηλεμετρικών σταθμών στην ευφυή γεωργία“. Το πλήρες κείμενο της εργασίας είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://hellasgi.gr/activities/conferences/11-conference/
Η παρουσίαση βασίστηκε σε δραστηριότητες εδαφοκλιματικής ζωνοποίησης που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου SmartOliveGrove, και αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχημένη εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας, καθώς επιτρέπει την προσαρμογή και βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών εργασιών.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε αναφορά στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, αλλά και στους διαφορετικούς τύπους δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν (ορθοφωτοχάρτες, εδαφολογικές αναλύσεις, μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα κατανομής κάλυψης γης CORINE).
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ζωνοποίησης στις δύο περιοχές οι οποίες συμμετέχουν στο έργο (Μεσολόγγι και Καινούργιο) και η κατανομή των κυρίαρχων εδαφοκλιματικών ζωνών.
Τέλος, παρουσιάστηκε και η χωροθέτηση των αγρομετεωρολογικών τηλεμετρικών σταθμών του έργου, με βάση τα αποτελέσματα της ζωνοποίησης στις δύο αυτές περιοχές.